05 ianuarie 2010

Ce va urma?


Primii care au primit lovitura crizei au fost profesorii din învățământul preuniversitar, urmați la scurtă vreme de pensionari. Cei dintâi au fost anunțați, încă în uitimele zile ale anului trecut, că în 2010 vor fi mai puțini cu aproximativ 15 mii; cei din urmă au început anul nou cu vești din cele mai proaste: pensiile vor fi înghețate, tichetele de transport nefolosite nu mai pot fi preschimbate în bani, pensiile agricultorilor sunt incerte, statul nu mai acoperă contribuția la bugetul asigurărilor de sănătate pentru pensiile mai mici de 1000 de lei iar din 2011 se vor impozita toate pensiile.
Acestor măsuri li se adaugă eliminarea tichetelor de masă și a celor de vacanță pentru toate categoriile de salariați din sistemul bugetar, creșterea impozitelor aferente automobilelor, imobilelor și terenurilor, renta viageră dispare și ea din coșul tot mai sărăcăcios al măsurilor de sprijin oferit de stat diverselor categorii de cetățeni. Ba mai mult, agricultorii nu mai beneficiază începând cu acest an nici de subvenții, singurele care îi ajutau să obțină un minim profit în acest domeniu! Să nu uităm nici de scumpirile în lanț care țin prim-planul media încă din prima zi a anului: s-au scumpit (sau urmează să se scumpească) tutunul, cafeaua, alcoolul dar și carnea, produsele din carne, legumele și fructele, carburanții, energia electrică, pâinea și lactatele – adică tot ce cumpără cu regularitate românul de rând. În schimb, se anunță ieftiniri la... diamante și blănuri. Chiar mă gândeam să dau fuga la mall să văd cât m-ar costa – în țigări, litri de benzină sau kilograme de ceafă – niște diamante mai de Doamne-ajută. Nu știu însă dacă e mai bine să investesc în diamante sau poate ar trebui să-mi plătesc facturile restante?
Trăiesc cu această dilemă de câteva zile și zău că nu știu ce să fac! Am mai avut o asemenea stare de incertitudine și în decembrie, atunci când – după validarea președintelui (re)ales și învestirea guvernului Boc IV – nu știam dacă e mai bine să-mi încerc norocul pe alte meleaguri sau să rămân acasă pentru a mă bucura (pe viu) de binefacerile majorității guvernamentale PD-L + UDMR + Independenți. Am hotărât să rămân, totuși, la fel cum și acum voi decide, probabil, să-mi achit dările. Iar dacă reușesc în condițiile astea să mai pun ceva bani deoparte, poate va veni ziua când – sătul de minciună, ipocrizie, nesimțire și jaf asupra banului public smuls cu japca din buzunarele românilor sărăciți de tranziție iar acum de criză și incompetență – voi investi câteva zeci de euro într-un bilet de avion – numai dus – cu o destinație decentă pentru oamenii decenți care nu vor mai mult decât să trăiască decent din munca lor. Simt că următorul revelion mă va găsi departe de casă însă cu siguranță mai împlinit decât în patria manelelor și a OTV-ului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Petitie impotriva lui Traian Basescu

Jos Basescu

Postări populare

Promovez bunul simt. Si muzica buna >>>>

Radio Whisper | RadioWhisper.com