27 octombrie 2007

AVANPREMIERA: Interviul Teodorei Hotaran, acordat saptamanalului aradean Flacara rosie


- A început campania electorală… de fapt campaniile electorale, pentru că, se pare, vom avea şi referendum pentru votul uninominal. Cum se prezintă PSD Arad în faţa acestor două provocări electorale?

- Noi ne-am făcut temele în ceea ce priveşte campania pentru Europarlamentare. Chiar dacă vor mai trece câteva zile până vom deveni vizibili, ştim ce avem de făcut. Nu am început în forţă pentru că nu vrem să fim agasanţi şi pentru că ne-am propus să facem o campanie a cărei intensitate să crească pe măsură ce se apropie data alegerilor. Însă de miercuri, zi în care organizaţia noastră îl va avea alături pe preşedintele partidului, domnul Mircea Geoană, vom funcţiona cu toate motoarele turate la maximum. Cât priveşte referendumul dorit de preşedintele Băsescu, nu ne putem permite să nu-l tratăm cu toată seriozitatea. Nu ştiu în ce măsură vom face o campanie distinctă pe acest subiect, însă pot să vă spun că – fiind vorba despre varianta de vot uninominal propusă de PSD – acest proiect se va bucura de tot spijinul nostru.

- Sunteţi unul dintre candidaţii Partidului Social Democrat pe lista pentru Parlamentul European. De ce v-ar vota arădenii, ce aveţi în plus sau în minus faţă de candidaţii celorlalte partide?

Nu-mi cereţi să mă compar cu alţi candidaţi pentru că nu eu sunt în măsură să fac acest lucru. Cetăţenii sunt cei care, având în faţă toate opţiunile, decid care dintre candidaţi îi reprezintă cel mai bine. Cred însă în unele puncte tari pe care le am şi care sunt caracteristice şi colegilor mei de pe lista PSD dar care se regăsesc mai puţin la candidaţii celorlalte partide. În primul rând suntem o echipă unită, suntem tineri şi reprezentăm noua generaţie de oameni politici. Cred că în mulţi dintre noi, se regăseşte idealul de politician al românului, un politician modest, cinstit, dedicat, care vorbeşte mai puţin dar munceşte mai mult, un politician care priveşte corupţia ca pe un flagel ce trebuie eradicat nu ca pe un mod de viaţă.

- Bun, să zicem că aţi reuşit să convingeţi marea majoritate a electoratului: sunteţi nişte candidaţi „votabili”. Este oare la fel şi partidul pe lista căruia candidaţi? De ce trebuie să voteze românii neapărat un partid de stânga, în speţă cu PSD-ul?

- Nimeni nu este obligat să voteze cu PSD. Votul este un act de voinţă şi de opţiune personală a fiecăruia. Însă motivele pentru care consider că PSD este partidul cel mai în măsură să câştige alegerile Europarlamentare sunt nenumărate. Şi nu am să vă enumăr acum decât o mică parte dintre ele. Vă rog să aruncaţi o privire peste Oferta noastră electorală. E un document calculat, pertinent, realist, care cuprinde teme vitale pentru integrarea noastră europeană.

- Dacă aţi adus în discuţie Oferta politică a partidului, care credeţi că este cel mai important aspect al acestui document electoral?

- Cu siguranţă partea care priveşte nivelul de trai al românilor. După 17 ani de tranziţie, României îi lipseşte în continuare clasa de mijloc, acea pătură socială care ar trebui să fie majoritară. Dacă vom obţine numărul propus de mandate – lucru în care eu cred cu toată convingerea – atunci vom avea forţa necesară pentru ca, împreună cu aliaţii noştri socialişti din Parlamentul European, să promovăm cele două proiecte vitale ale PSD: cel privind pensia minimă garantată şi cel privind salariul minim la un nivel comparabil cu salariile minime din statele Uniunii Europene. Imaginaţi-vă că în prezent avem un număr exorbitant de pensionari, majoritatea cu pensii sub nivelul care să asigure un trai decent, iar din numărul total al persoanelor active, o parte semnificativă au salariul minim pe economie. Sunt mii de familii în România ale căror bugete lunare conţin astfel de pensii şi salarii la care se mai adaugă eventual câte o alocaţie pentru copii sau câte un ciubuc realizat în timpul liber. În astfel de condiţii nu putem discuta despre bunăstare, despre o viaţă decentă şi despre un nivel de trai compatibil cu statutul României de stat membru al Uniunii Europene.

- De ce ar fi interesat Parlamentul European să introducă pensii minime la nivelul Uniunii atâta vreme cât în celelalte state nu se pune problema nivelului scăzut de trai al pensionarilor? Nu este aceasta mai degrabă o chestiune ce ţine de politica internă?

- Poate fi o chestiune internă dar asta nu înseamnă că ea nu poate fi reglementată la nivel european. Cel puţin în condiţiile actuale, când România este guvernată de un partid de dreapta, un asemenea proiect nici nu îşi poate găsi locul pe agenda Executivului. Sau Dumneavoastră credeţi că recentele majorări ale pensiilor au izvorât din profundele sentimente ale liberalilor faţă de pensionari? Vă ştiu om serios! Nici un partid de dreapta nu face asemenea gesturi decât atunci când nu mai are încotro. Iar PNL chiar nu avea alternativă, fiind oarecum constrâns de condiţiile de pe scena politică. Pe ultima sută de metri, când au văzut că nu au de ales, şi-au însuşit cu nonşalanţă proiectul nostru şi au încercat să creeze impresia că sunt preocupaţi de soarta pensionarilor. Nimic mai fals! Iar oamenii au înţeles perfect lucrul acesta. Iată de ce pot să afirm cu certitudine că toate creşterile importante ale pensiilor au fost realizate de PSD, direct atunci când ne aflam la guvernare şi indirect acum. Iar aceste creşteri vor continua până când toţi pensionarii îşi vor permite o viaţă decentă. Şi revenind la întrebarea Dumneavoastră, Parlamentul European are tot interesul să sprijine acest demers pentru că Parlamentul European doreşte prosperitatea tuturor cetăţenilor Europei.

FLACĂRA ROŞIE / 28.10.2007
www.flacara-rosie.ro

Un comentariu:

Petitie impotriva lui Traian Basescu

Jos Basescu

Postări populare

Promovez bunul simt. Si muzica buna >>>>

Radio Whisper | RadioWhisper.com