28 octombrie 2007

Mic îndreptar pentru o carieră politică de succes


În pragul a trei rânduri de alegeri – cele pentru Parlamentul European, cele locale şi generale din 2008 şi prezidenţialele din 2009 – partidele politice caută să se întărească, adunând noi membri cu ajutorul cărora să obţină scoruri cât mai bune. Din acest motiv, m-am gândit să ofer celor interesaţi câteva sfaturi practice pentru o carieră de succes cel puţin la nivel local. Cel mai important lucru în politică este să nu ai principii, nici măcar nu contează în ce partid te înscrii atâta vreme cât e mare. Pentru că, în politică, mărimea chiar contează! Dacă te înscrii în PIN de exemplu, ai dat chix de la început. Cei doi membri pe care îi are partidul, Cozmin şi Lavinia, deşi nu au principii, şi deci respectă regula de bază, nici n-au obţinut vreo funcţie şi nici nu s-au îmbogăţit.
În concluzie, trebuie să fii undeva într-o turmă, unde o mână o spală pe cealaltă şi sunt foarte multe mâini. Dacă alegi PNŢCD-ul doar de dragul de a fi membrul unui partid istoric, ajungi în ipostaza de a-i face o frecţie lui Claudiu Cristea şi de a-l aştepta pe Cosmin Galu să-ţi facă acelaşi lucru, caz în care mai bine ţi-o faci singur acasă. Şi să ieşi şi mai curat! Iată de ce noi îţi recomandăm, călduros, PD-ul, PSD-ul sau PNL-ul. Partide mari, cu aşteptări pe măsură. Dacă eşti minoritar, poţi opta pentru UDMR, dar să nu-ţi faci speranţe ca partidul tău să ajungă în Parlament la viitoarele alegeri. PNG-ul este periculos fiindcă atmosfera de la Steaua e incertă. Oricum, nu-ţi face griji dacă nu nimereşti partidul potrivit din prima: traseismul politic este încă legal iar tu, dacă ai respecţi regula de bază, nu ai principii şi deci nici probleme de ordin moral.
Bun! Ai intrat în partid. Ce faci mai departe? În primul rând va trebui să fi foarte atent care sunt taberele şi va trebui musai să rămâi, pe cât posibil, echidistant. Asta până reuşeşti să-ţi dai seama care parte e mai puternică. Între timp, îţi faci nasul puţin maro şi te dai bine cu cei mari. Treptat, îi calci pe cei mai slabi în picioare, participi cu sugestii şi reclamaţii la toate intrigile, pozezi în victimă atunci când trebuie, nu ierţi pe nimeni şi voilà - ai devenit un fel de Ghiţă Falcă. Dacă eşti la fel de şmecher ca el, te mai şi însori cu fiica vreunui lider, de preferat a celui mai mare dintre toţi. Dacă domnişoara respectivă nu există, e deja luată sau e de abia la gimnaziu, e bună şi progenitura unui baron local. Caută bine fiindcă toate partidele au aşa ceva, însă nu neapărat în prim plan. Dacă eşti deja însurat, încearcă să stabileşti relaţii platonice cu şefele şi colegele dar mai ales cu soţiile şefilor. De foarte multe ori, cei mai mari lideri sunt conduşi din umbră de nevestele lor.
În continuare, caută să-ţi faci prieteni la celelalte partide. Vei avea nevoie mereu de un loc de refugiu. Dacă eşti în PLD – ceea ce înseamnă fie că n-ai înţeles nimic până acum, fie că, în ceea ce te priveşte, ghidul nostru a apărut prea târziu – trebuie musai să fi prieten bun cu şefii din PD. Dacă eşti la PNL, nu ţi-ar strica o amiciţie cu social-democraţii. Şi viceversa. Pe plan local, cele două partide au multe în comun. De asemenea, ca liberal care promite, trebuie să-ţi placă ţuica şi caltaboşul. E adevărat că ambele dăunează grav sănătăţii, dar n-ai idee ce rapid vei câştiga respectul colegilor de filială. Oricum, şeful tău de partid e medic de familie, deci poţi oricând să apelezi la el pentru o consultaţie gratuită. Dacă eşti în PD, ai două variante: ori te cuplezi cu şefii, ori rămâi veşnic în linia a doua. Prefă-te pasionat de arhitectură, învaţă să faci studii de fezabilitate, îndrăgosteşte-te de borduri şi nu ezita să-l lauzi pe Traian Băsescu. La PSD îţi recomandăm să începi de la organizaţia de tineret. Nu contează câţi ani ai, important e să te simţi tânăr, vorba lui Iliescu. Totuşi, dacă trec două legislaturi şi vezi că ai rămas tot la stadiul de lipitor de afişe, încearcă să pătrunzi în rândul seniorilor de la Organizaţia Municipală. Cum faci asta? Simplu: intră într-un conflict cu şefii de la judeţ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Petitie impotriva lui Traian Basescu

Jos Basescu

Postări populare

Promovez bunul simt. Si muzica buna >>>>

Radio Whisper | RadioWhisper.com